Strook

23B9999_700px-1.jpg

Strook

Op woensdag 30 augustus gaat kunstenaar Stefaan De Croock (alias Strook) aan de slag aan de zijgevel van ’t Santpoortje in de Speelmansrei. Na Jeremiah Persyn, die in april een mural van Maria van Bourgondië maakte in de Hauwerstraat, komt er nu een vervolg op het ‘Legendz’ streetartverhaal in Brugge.

 

De afgelopen maanden verzamelde Strook in en rond Brugge verweerde stukken hout (stukken van oude deuren, luifels, vloeren en meubels) met elk een stukje onbekende geschiedenis, die hij nieuw leven wil inblazen. De vergankelijkheid van het gevonden hout verzaagt hij tot een nieuwe compositie. Het verweerde hout bevat een soort schoonheid die volgens Strook in onze wegwerpmaatschappij weerbaarheid en doorzetting symboliseert. De verweringen op het hout zijn deels door de mens, deels door de natuurkrachten gevormd. De geschiedenis van deze stukjes hout kan niet meer achterhaald worden, maar de mysteries van de fragmenten brengt Strook samen in een nieuw compromis. Een belangrijk kenmerk van de compositie is de ‘Strook-lijn’.

 

Mijn werk is een constant onderzoek naar wat mogelijk is met die lijn, een soort automatisme in m’n hand, die haaks staat op het gevonden verweerde hout.’ Die dualiteit tussen chaos en orde, tussen ‘death’ en ‘birth’, creëert een kunstwerk dat de toeschouwer uitdaagt om stil te staan en na te denken over metamorfosen. Het kunstwerk zorgt er op deze manier voor dat het verweerde hout een nieuw verhaal kan vertellen.”, aldus Strook

 

Op de zijgevel van ‘t Santpoortje, kant Speelmansrei komt de sculptuur van Strook en zal ongeveer 2,5 op 1,5 meter zijn. Strook start op woensdag ochtend 30 augustus met het bevestigen van zijn sculptuur en zal wel wellicht in de loop van donderdag 31 augustus hiermee klaar zijn. ’t Santpoortje kent sinds kort nieuwe uitbaters die het project met veel enthousiasme omarmen.