afbeelding Jamie.JPG

Jamz/JamezoN/ Jeremiah Persyn

Jeremiah/Jamz/Jamezon is een echte Bruggeling. Jarenlang werkte hij achter de schermen van verschillende bedrijven, waaronder Balloon Media, als art director, tekenaar, graficus en schilder. Zijn werk is heel gevarieerd: kinderboeken en textiel- en decorontwerp.
In 2017 richtte hij samen met zijn echtgenote Sarah Van Daele het creatief productiehuis ‘Sarazon Creative’ op.

Jamz is al sinds 1988 verknocht aan zijn spuitbus om muurschilderingen te maken. Door zijn jarenlange ervaring ziet hij ondertussen een borstel als een spuitbus en omgekeerd.

static1.squarespace.jpg

Hauwersstraat, zijgevel NH Hotel, 8000 Brugge Sinds april 2017 


MARIA VAN BOURGONDIE

Jeremiah Persyn haalde voor zijn werk inspiratie uit de figuur van Maria Van Bourgondië. Naast haar portret beeldt Jamz ook de geschiedenis van Brugge uit met een aantal symbolen.

Centraal staat Maria Van Bourgondië uitgebeeld, een heel opvallend en invloedrijk figuur in de bloeiperiode van Brugge. De Bruggelingen respecteerden haar enorm als sterke jonge vrouw en dat was zeer bijzonderin de 15de eeuw, een tijdperk gedomineerd door mannen en de kerk.

In de rode banden van haar kleed herken je symbolen van de grote godsdiensten, de leliaard en de euro en de dollar die macht en rijkdom uitbeelden. Maria Van Bourgondië staat in deze muurschildering symbolisch centraal en bovenaan, als verandering en vernieuwing ver voor haar tijd. De wetenschap, verbeeld via het kwantum fysica symbool aan haar hals, toont het nieuwe geloof in onze tijden. Kwantum staat voor de orde in de chaos, net zoals de opbouw van deze muurschildering.

Het einde van Maria Van Bourgondië is tragisch. Op 25-jarige leeftijd valt zij van haar paard tijdens een valkenjacht.
De vliegende valk, als symbool voor de jacht, illustreert deze plotse dood en wordt nog steeds gebruikt om haar beeltenis weer te geven, zoals bv. op de gevel van de Heilig Bloedbasiliek op de Burg.
Na haar dood kreeg haar man Maximiliaan Van Oostenrijk alle macht in handen. Dit luidde het einde in van de Brugse Bloei en Brugge werd een van de armste steden van Vlaanderen.
Het gotische raam verwijst naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar zich het praalgraf van Maria Van Bourgondië bevindt.

In deze muurschildering heeft Maria Van Bourgondië de handen van Jezus. Jezus die man en vrouw gelijk behandelde. De handen staan voor vergiffenis en delen, creatie en geven.

In grijswaarden worden engelen afgebeeld, als boodschappers, symbolisch voor het hemelse, wat niet meer is, de geschiedenis.
De engel die het doodshoofd draagt verwijst naar Lanchals die onthoofd door de de Bruggelingen die tegen Maximiliaan Van Oostenrijk in opstand kwamen.
De Brugse zot op een zwaan verwijst naar Maximiliaan Van Oostenrijk, die vond dat alle Bruggelingen ‘zot’ waren en Brugge daarom geen gekkenhuis nodig had. Daarnaast had hij de Bruggelingen ook opgelegd om eeuwig de zwanen te blijven onderhouden.

In zijn hand houdt de zot een halve maan, wat verwijst naar de Brugse brouwerijen, zoals De Halve Maan, die ook het bier Brugse Zot in zijn assortiment heeft.

De munten verwijzen naar de belangrijke rol van Brugge als handelsstad, waar de eerste beurs ontstond en ‘het Venetië van het Noorden’ concurreerde met steden als Venetië en Firenze.