streetaert.jpg

Locatie

Westmeers 18
8000 Brugge

Vanaf april 2019

Stan Slabbinck (STS)

‘De dans der Zotten’ is het derde kunstwerk in het streetartproject Legendz.

“DE DANS DER ZOTTEN”

Het werk beeldt de legende van de Brugse Zotten uit. Voor deze legende moeten we teruggaan naar het Vlaanderen van de 15de eeuw. In 1488 was er heuse onvrede tussen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen. Nadat Keizer Maximiliaan meer dan vier maanden werd gevangen gehouden in het ‘Huys Creanenburg’ verbood hij de Bruggelingen nog langer jaarmarkten te organiseren.

De inwoners waren hier uiteraard niet mee opgezet en probeerden de keizer opnieuw aan hun kant te krijgen door een groot feest te organiseren. De Bruggelingen hoopten zo opnieuw jaarmarkten te kunnen organiseren en een nieuw zothuis te bouwen. Toen de keizer dit hoorde sprak hij de legendarische woorden: ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis’. Zo werd de naam “Brugse zotten” geboren.

Het woord ‘zot’ heeft nooit gestaan voor krankzinnig, maar wel voor het eigenzinnige karakter van de Bruggelingen met hun voorliefde voor humor.

De vier dansende zotten in het werk van Stan Slabbinck illustreren de vier seizoenen. De kleuren zijn rustig en sereen en de achtergrondkleur is helemaal geïntegreerd in het stadsbeeld.

Het kunstwerk geeft zo een nieuw elan aan de buurt en bewaart tegelijk door de keuze van kleur de rust.